Svjetski dan svjesnosti o autizmu

“Što znaš o autizmu? Znanjem pruži podršku!”

je edukativna i medijska kampanja koju smo proveli povodom Međunarodnog dana obilježavanje Svjesnosti o autizmu 2017.g sa ciljem edukacije i senzibilizacije javnosti o životnim teškoćama koje sa sobom nosi autizam.

Obzirom da se teškoće koje proizlaze iz spektra autizma  ne odražavaju na fizičkom nivou, djeca, a posredno i roditelji,  često bivaju stigmatizirani zbog nerazumijevanja okoline u odnosu na njihovo specifično ponašanje. Stoga smo odlučili provesti kampanju kako bi na više nivoa pružili javnosti informacije vezane za fenomenologiju autizma.

Također kroz redovnu suradnju sa odgojno obrazovnim institucijama prepoznali smo potrebu za edukacijskom predškolskog kadra u svakodnevnim izazovima djece s poremećajima iz spektra autizma uključenim u redovne vrtićke skupine

Na osnovu prepoznatih problema i potreba, u suradnji sa udrugom kreativnih industrija Faro 11 te Centrom za Autizam  Zagreb, osmislili smo i proveli sljedeće aktivnosti:

  1. Edukacija mobilnog stručnog tima Centra za autizam  za odgajatelje rovinjskih vrtića o strategijama integracije djece s poremećajem iz autističnog spektra pod vodstvom. Sudjelovalo je 25 stručnjaka iz rovinjskih vrtića

2.  Panel predavanje „Boje autizma“ prilikom kojeg je publici približen fenomen autističnog spektra i  izazovi koje on nosi kako unutar odgojno obrazovnog sustava tako i unutar same  obitelji. Sudionici predavanja su bili roditelj djece iz autističnog spektra te mag.edu.reh. Sanje Aguile Munos iz Centra za autizam Zagreb

3.  Info pult na glavnom rovinjskom trgu prilikom kojeg  su volonteri, uz naše domaće keksiće, dijelili djeci plave balone te informativne letke o autizmu. Dok su se roditelji informirali djeca su se zabavljala oslikavanjem i bojanjem velike puzzle nacrtane na trgu.

4.  Izrada edukativnih plakata te njihova distribucija na javna mjesta poput trgovina, mjesta različitih administrativnih djelatnosti te raznih  javnih institucija.

Program je proveden uz potporu grada Rovinja-Rovigno