Kada gledam očima vidim da smo različiti. Kada gledam srcem vidim da smo isti.

Društvo osoba s invaliditetom osnovano je 1999. godine od strane samih osoba s teškoćama te roditelja djece s posebnim potrebama iz primarne potrebe da se pokušaju ostvariti te zaštiti prava i dostojanstvo osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Dugi niz godina gotova cjelokupna aktivnost Društva bila je bazirana na volonterstvu koje je jedno od važnijih društvenih vrijednosti koje promoviramo.

Veliki doprinos ranom razvoju udruge dali su upravo roditelji djece s teškoćama koji su svojim zalaganjem omogućili redovan prijevoz djece s teškoćama u specijalizirane ustanove u Puli. Uz veliku pomoć senzibiliziranih i aktivnih građana tijekom godina organizirali su niz radionica i druženja koja su pružila djeci i mladima s teškoćama u razvoju mjesto susreta i prihvaćanja unutar svoje zajednice. Organizacijom raznih manifestacija i humanitarnih akcija omogućene su konkretne podrške najpotrebitijim članovima te stvoreni preduvjeti za zapošljavanje osoba sa ciljem razvoja i uspostavljanja sistema socijalnih usluga za osobe s invaliditetom i njihovih obitelji. Od 2015. godine Društvo intenzivno radi na provedbi programa i projekata koje potiču inkluzijske procese u zajednici.

Za nas inkluzija nije samo uključivanje osjetljivih skupinama u širu zajednicu već životni princip prema kojemu svako biće jedinstveno i zaslužuje priliku da bude poštovano i cjenjeno zbog onog što je.

Stoga se zalažemo da naše različitosti budu prihvaćene kao snage jer upravo različitost potiče kreativnost, inovativnost i rješavanje problema.

Inkluzija je stvaranje zajednice koja je pristupačna svima a podrazumijeva osjećaj pripadanja, svrhe i dobrobit jer što više možemo biti svoji, više i možemo doprinijeti različitim situacijama.

Naš moto je 1+1= 1000 000 jer sve kreće od jedne osobe kojoj je stalo, jedne odluke, zainteresiranosti za druge i što ih čini različitima od nas. Vjerujemo u društvo koje smo sposobni sami kreirati, u aktivnu zajednicu koja se temelji na solidarnosti. Stoga je za nas inkluzija nešto više od još jedne moderne riječi kojom se olako razbacujemo . Inkluzija je ono sto radimo svaki dan, razumijevanje drugačijih perspektiva, mijenjanja stajališta, razumijevanje vlastitih stavova i perspektiva i činjenice da smo društvena bića kreirana za suživot u zajednici.

TIM

Vesna Miletić Kancelir, predsjednica
Mirjana Kmačić Pellizzer, dopredsjednica
Tamara Korenić, koordinatorica
Jelena Petranović, stručna suradnica
Lara Venier, voditeljica aktivnosti