Urbani Modularni Vrt

Projekt urbanog modularnog vrta je interdisciplinarni projekt koja okuplja dvije rovinjske srednje škole (Srednju školu Zvane Črnja i SMSIR -Talijanasku srednju školu), udrugu kreativnih industrija Faro11 te Društvo osoba s invaliditetom. Cilj projekta bio je iskoristiti prostornu konstrukciju urbanog vrta kao mjesto susreta, zajedničkog rada mladih osoba s intelektualnim teškoćama i adolescenata u svrhu socijalnog povezivanja, radnog osposobljavanja mladih te destigmatizacije osoba s teškoćama.

Nakon izrade željeznih konstrukcija modula, održali smo radionicu za učenike suradničkih škola na temu “Poetika prostora” sa svrhom upoznavanja osnovnih likovnih i prostornih kodova što je samim polaznicima pomoglo u postavljanju konstrukcije modula u prostor.

Nakon toga održali smo 3 radne akcije prilikom koje smo ofarbali i sastavili module, smjestili u prostor te posadili aromatično bilje

Konstrukcija se sastoji od modula namijenjenih za sjedenje te modula za sadnju ljekovitog bilja  o kojem će se kontinuirano brinuti skupina mladih vrtlara sastavljena od učenika srednjih škola te članova Društva osoba s invaliditetom.

Održivost projekta je osigurana na način da struktura modularnog vrta ostaje na trajno korištenje kako suradničkim srednjim školama tako i ostaloj javnosti , obzirom da je samo dvorište škole ima otvoren pristup svima. Strukturu će koristiti prvenstveno učenci za sjedenje i boravak na otvorenom tijekom školskih odmora i slobodnih sati. Nadalje oformljavanjem i radom grupe učenika i članova Društva čiji će zadatak biti skrb i briga o zasađenom bilju održati će se provođenje cilja jačanja procesa radnog osposobljavanja za rad u vrtu jednako kao i samih procesa inkluzije osoba s IT. Učenici srednje škole Zvane Črnja će zasađeno ljekovito bilje koristiti za proizvodnju prirodne kozmetike.

Obzirom da su udruge osoba s invaliditetom i njima srodne zbog nepovoljnih okolnosti suočene sa činjenicom da se konstantno nešto za njih radi i organizira (donacije, volontiranja i sl.) vrijednost ovog projekta za nas je što smo pokazali kako i mi možemo doprinijeti boljitku i razvoju zajednice, dajući i stvarajući nešto za opću dobrobit.

 

Projekt je sufinancirala Zaklada za poticanje partnerstva i civilnog Društva, Komunalni servis Rovinj te EICO d.o.o