BODIES OF CHANGE – naš prvi europski projekt

 

Mogli bismo reći da početak ovog projektnog  putovanja,  seže još u 2018. godinu kada je naša stručna suradnica u sklopu profesionalnog usavršavanja sudjelovala na Erasmus + treningu Inclusion in Action u gradu Holloko smještenom u Mađarskoj  Trening je bio koncipiran u 3 faze od kojih se druga odvijala u lokalnoj zajednici odnosno u Rovinju. Nakon izrazito pozitivnog iskustva naše suradnice odlučili smo uspostaviti suradnju sa edukatorima treninga te razviti i prijaviti sličan program u Hrvatskoj.

Tako smo početkom veljače 2020.  prijavili Erasmus + u području mobilnosti mladih te dobili pozitivne rezultate tokom travnja u jeku samog lock downa i korona krize te ostvarili podršku u iznosu od 24,087 eur od Nacionalne agencija za mobilnost

Ukratko možemo reći da je “Bodies of Change”  program neformalnog obrazovanja koji je  putem partnerstva uključio organizacije iz Francuske, Španjolske, Njemačke, Estonije, Latvije, Italije, Rumunjske, Bugarske I Engleske koje se bave socijalnom inkluzijom mladih.

Mladi koji spadaju u tu skupinu, prvenstveno osobe s invaliditetom te psihičkim patnjama, ali i migranti, siromašni, pripadnici manjina i LGBTIG+ skupina a koji dijele snažan osjećaj isključenosti I ne pripadanja društvu ili određenoj lokalnoj zajednici te imaju generalno smanjene mogućnosti I prilike da budu njihovi ravnopravni članovi. Također jedan od važnih ciljeva  nam je i bio i razvijati međunarodnu mrežu organizacija koje rade s mladima u riziku od socijalne isključenosti.

Glavna aktivnost bio je desetodnevni trening koji se od 10.-20. održao u Rovinju u Centru Mare. Na treningu je sudjelovalo  28 sudionika iz Hrvatske i partnerskih organizacija.

Prilikom organizacije susreli smo se sa mnoštvom prepreka i izazova uzrokovanih epidemijom. Hrvatska je za mnoge zemlje bila na crvenoj listi te su se mnogi letovi bili otkazani, uvođene su obvezne karantene za pojedine. No ipak smo na kraju uspjeli uključiti druge polaznike te realizirati trening sa planiranim brojem sudionika

Polaznici iz partnerskih organizacija su  usvajali dva moćna alata čije su neformalne edukativne tehnike inkluzivne i univerzalno razumljive, a to su Kazalište potlačenih i Tjelesni pokret kao inovativne metode širokog potencijala sa socijalnog, umjetničkog i pedagoškog aspekta. Sudionici su također putem iskustvenog učenja usvajali  i osnove metodike potrebne za vođenje radionica.

Facilitatori, podrijetlom uz Španjolske, su bile osobe koje imaju iznimno iskustvo prakse ovih metoda unutar lokalnih zajednica u radu s osjetljivim skupinama poput primjerice dugogodišnje kazališne skupine osoba s autizmom koja svojim lokalnim radom istinski potiče inkluzijske procese, a to su prvenstveno mijenjanje zajednice i paradigme invaliditeta kao zdravstveno socijalne kategorije.

Između ostalog  facilitatori su predstavili metodu rada po Marshallu Rosenbergu koja se bazira na nenasilnoj komunikaciji.

Treningu su prisustvovale osobe koje u svom profesionalnom radu koriste tijelo kao instrument, odnosno koje se bave plesom, kazalištem, cirkusom, kazalištem i sl. te su prva četiri dana provodili radionice sa ciljem predstavljanja vlastitih tehnika i metoda rada.

Peti dan je bio slobodan te su polaznici mogli uživati u svim ljepotama koje nudi Rovinj.

Preostale dane putem raznih metoda poput Mikroteatra polaznici koji rade s mladima u riziku od socijalne isključenosti iz različitih područja  predstavljali su svoje ciljane skupine te radom u manjim grupama razmjenjivali i programirali inkluzivne metode.

Posebnost treninga je bilo stvaranje sigurnog prostora kao ambijenta gdje svaki pojedinac može biti ono što je, uistinu slobodan da se izrazi.

Naša voditeljica poludnevnog boravka je također sudjelovala na treningu te je nakon završetka istog krenula primjenjivati naučeno sa našim mladima koji su već krenuli u uzbudljivu dramsku pustolovinu. 

 

Sve navedeno sa dodatkom prekrasnog ambijenta koje nam je pružio Centar M.A.R.E: rezultiralo je jedinstvenim iskustvom samih polaznika kao  i snažno umrežavanje sa organizacijama unutar Hrvatske te  ostalim  diljem Europe.

 Ideje za nove projekte i suradnje su se već rodile te su u fazi razvoja i veselimo se novim Erasmus iskustvima.