EKO VRTlog

Sa dolaskom proljeća krenuli smo sa našom dugo očekivanom aktivnošću EKO VRTlog
unutar projekta Dnevni Centar O.R.K.A. Glavni cilj jest osigurati uvjete za usvajanje vještina uzgoja i obrade začinskog bilja, prvenstveno mente i bosiljka,
koji planiramo postupno  unaprijediti u proizvodnju
začina za otvoreno tržište što će ujedno i  omogućiti zapošljavanje naših mladih članova.

Aktivnost je započela trodnevnom posjetom edukatorica iz udruge ZMAG, Sendy, Sonje,  Ivane i  Vere.

Prvi dan smo se upoznali sa terenom i našim prijateljima iz Doma za odrasle „Domenico Pergolis“ koji su nam ujedno i partneri na projektu. 
Nakon toga Ivana iz ZMAG-a nam je održala predavanje o ljekovitosti i široj primjeni bilja kojima ćemo se baviti. Bilo je zaista poučno vidjeti kako nas ove biljke svojom korisnošću i ljekovitošću prate tisućama godina kroz
različite kulture kao i  njihovu prožetost sa mitologijom.

Na kraju dana Vera je održala izuzetno korisnu radionicu za zaposlenike udruge o dobroj ekonomiji, društvenom poduzetništvu te  pokretanju istog.

Drugi dan nas je nastavilo pratiti sunce te smo krenuli sa radom u vrtu.  Bilo je važno proći I naučiti sve faze sadnje, od pripreme tla, gnojidbe, sijanja, sadnje i zalijevanja. Vrt smo zasadili u prostoru Doma “Domenico Pergolis” te smo oformili malu vrtlarsku skupinu koja će se redovito brinuti o zajedničkom vrtu I njegovim zelenim stanovnicima.

Nakon kopanja, smijanja I druženja na proljetnom suncu, Ivana je održala radionicu Aroma art u
kojoj smo istraživali opojne osebujne mirise esencijalnih ulja I njihov zanimljiv utjecaj na naše biće.

Zadnji dan druženja sa Zmagovicama proveli smo ponovno u vrtu te sijanju cvijeća u zatvorenom prostoru, nakon čega smo sa Sonjom istraživali kreativnu reciklažu te izradili viseće vaze I hranilice za ptice.

Ostavile su nas sa puno novog znanja, toplih trenutaka, osmijeha, poučnog druženja sa biljakama te vjetrom u leđa za naše nove zelene pobjede.